Cover Senarai Boikot Israel
News

Krispy Kreme dan Israel: Mengungkap Hubungan yang Didakwa Memberi Sokongan

Hubungan yang mengganggu antara korporat multinasional dan isu global yang kontroversial telah terbongkar, mendedahkan sejarah yang menakutkan di bawah permukaan yang dikenali.

Dalam konglomerat besar yang diawasi oleh JAB Holdings, yang termasuk Krispy Kreme di antara jenama-jenama terkenalnya, terdapat sejarah yang mengganggu yang berkaitan erat dengan keluarga Reimann dan perkaitannya dengan aktiviti Nazi.

The Nazi Past Of Jab Holdings
The Nazi Past of JAB Holdings

Baca: Ferrero Rocher dan Israel: Mengungkap Hubungan yang Didakwa Memberi Sokongan

Mendedahkan Sejarah Mengganggu Krispy Kreme

Keluarga Reimann, yang dianggap sebagai orang kedua terkaya di Jerman, menghubungkan akarnya kembali kepada penubuhan sebuah syarikat pembuatan kimia pada abad ke-19 oleh Johann Adam Benckiser. Walau bagaimanapun, pemerhatian yang lebih dekat terhadap tindakan keluarga semasa Perang Dunia II mendedahkan realiti yang mengganggu.

Tokoh seperti Albert Reimann Sr. dan Albert Reimann Jr., yang memimpin perniagaan keluarga pada tahun 1930-an dan 1940-an, bukanlah pemerhati pasif tetapi penyokong aktif rezim Hitler. Syarikat Benckiser berperanan sebagai pusat ideologi Nazi, tempat duduk majlis yang dengan penuh semangat mempromosikan tujuan Nazi.

Ditemui pada tahun 2019, kebenaran mengejutkan itu mendedahkan penggunaan buruh paksa dari warga awam Rusia dan tawanan perang Perancis oleh Benckiser, mendedahkan babak gelap keterlibatan korporat dalam kekejaman perang, dengan keluarga Reimann secara langsung terlibat dalam kekejaman yang dilakukan terhadap individu-individu ini.

Perjalanan JAB Holdings Menuju Penebusan yang Tersimpang

Siasatan pasca-perang membawa kepada penangkapan Albert Reimann Jr., yang menghadapi konsekuensi atas tindakan keji mereka. Walau bagaimanapun, jalan menuju penebusan mengambil pusingan yang bengkok dengan penafian dan percubaan untuk mengelakkan pertanggungjawaban.

Reimann Jr. menggambarkan dirinya sebagai mangsa daripada pemangkin ideologi Nazi, yang bertentangan dengan bukti yang didapati tentang peranan keluarga dalam kekejaman perang.

Walaupun pendedahan yang mengejutkan, sebahagian daripada penyesalan dalam keluarga Reimann menghasilkan janji untuk menangani warisan mereka yang ternoda melalui sumbangan yang besar kepada mangsa Holocaust dan bekas buruh paksa melalui Yayasan Alfred Landecker.

Inisiatif baru ini bertujuan untuk mengiktiraf mangsa, memerangi anti-Semitisme, dan menyimpan pelajaran dari masa lalu yang mengerikan.

Terkait: Burger King dan Israel: Mengungkap Hubungan yang Didakwa Memberi Sokongan

After Links To Nazis Revealed, Owners Of Panera Bread, Krispy Kreme Will Support Holocaust Survivors
After Links to Nazis Revealed, Owners of Panera Bread, Krispy Kreme Will Support Holocaust Survivors

Asosiasi Krispy Kreme dengan JAB Holdings, yang menyembunyikan sejarah yang keruh di sebalik glamor korporat, menimbulkan persoalan tentang kompleksiti dalam korporat multinasional. Walaupun tindakan filantropik untuk membetulkan kesalahan masa lampau, kesan sejarah Nazi keluarga Reimann tetap tidak dapat dipadamkan.

Ia berfungsi sebagai cerita peringatan, mengingatkan akan kedalaman gelap yang boleh dicapai oleh gergasi korporat, melemparkan bayangan ke atas kesedaran moral konglomerat ini dan pertimbangan etika tindakan mereka dalam dunia hari ini. Selain itu, Vanguard Group juga memiliki 5.030% pegangan di Krispy Kreme.