Cover Senarai Boikot Israel
News

Tuntutan Sokongan kepada Israel dan H&M: Membezakan Fakta daripada Dakwaan

H&M, sebuah kuasa fesyen global, terlibat dalam kontroversi meluas susulan usaha terbarunya ke Israel, ditandai dengan perasmian kedai di “Malha Mall” Jerusalem.

Langkah ini telah mencetuskan kritikan hebat daripada Jawatankuasa Kebangsaan Palestin untuk Memboikot, Menarik Pelaburan, dan Sanksi (BNC), mendedahkan penyesuaian H&M dengan wilayah dan dasar yang kontroversi Israel.

H&m Whitewashing Israel's Colonization Of Jerusalem, Bds National Committee Calls For Boycotting H&m!
H&M Whitewashing Israel’s Colonization of Jerusalem, BDS National Committee Calls for Boycotting H&M!

Baca: KFC dan Israel: Mengungkap Hubungan yang Didakwa Memberi Sokongan

Kaitan H&M dengan Landskap Berbelit Israel

Perluasan H&M ke Israel, terutamanya dalam bahagian timur yang diduduki Jerusalem, bertepatan dengan usaha penjajahan haram Israel yang meningkat. Kepentingan sejarah lokasi tersebut sebagai tapak yang dulunya diduduki oleh kampung-kampung Palestin semasa Nakba 1948 adalah pengingat tajam tentang pemindahan dan penafian hak yang berterusan.

Pembalakan berterusan Israel terhadap Palestin dan pembinaan penempatan secara terbuka melanggar undang-undang antarabangsa, menyusun jenayah perang di bawah Konvensyen Geneva Keempat.

Kedai-Kedai H&M Kekal Ditutup

Kedai-kedai H&M dijangka untuk kekal ditutup sehingga notis lanjut. Ini termasuk juga francais kedai H&M di Israel, di mana seorang jurucakap bagi pengilang pakaian Sweden tersebut memberi komen bahawa mereka akan kekal ditutup “sehingga notis lanjut”, seperti yang dilaporkan oleh Bloomberg.

Saat ini, H&M mempunyai sebanyak 24 kedai di rantau tersebut. Keputusan untuk menutup kedai-kedai ini mungkin berkait rapat dengan kontroversi yang melibatkan H&M dalam isu berkaitan dengan Israel.

Terkait: Meneliti Pendirian Subway terhadap Israel: Sokongan atau Spekulasi?

Pro Palestinian Group Urge H&m Boycott After Israel Branch Opens
Pro-Palestinian Group Urge H&M Boycott After Israel Branch Opens

Kerjasama H&M dengan Israel membuka dilema moral yang membimbangkan yang berbunyi secara global di kalangan pengguna dan aktivis.

Panggilan bersama untuk memboikot kedai-kedai H&M di Eropah menandakan satu pendirian bersatu antarabangsa menentang peranan jenama itu dalam mengekalkan penjajahan Israel dan dasarnya yang menindas terhadap Palestin.