Cover Konflik Israel Palestin
News

Pendirian Coffee Bean and Tea Leaf tentang Konflik Israel-Palestin Diperiksa

Coffee Bean and Tea Leaf, rangkaian kedai kopi terkenal, dipuji kerana pelbagai penawarannya, namun ia menghadapi spekulasi mengenai hubungannya yang disyaki dengan Israel, terutamanya berkaitan dengan aktiviti di wilayah Palestin.

Coffe Bean Orders Israeli Branches Closed
Coffe Bean Orders Israeli Branches Closed

Baca: Baskin Robbins – Sokongan Israel: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Spekulasi dan Cabaran Kewangan di Israel

Menurut portal berita Israel, Globes, Coffee Bean and Tea Leaf LLC telah mengarahkan francais Israelnya, City Food Ltd., untuk menutup cawangannya kerana menghadapi masalah kewangan yang teruk.

Masalah kewangan City Food telah menyebabkan penutupan beberapa cawangan Coffee Bean, dengan cawangan yang masih beroperasi menghadapi penutupan yang akan datang.

Rangkaian kafe global ini, yang beroperasi di Israel sejak tahun 2000, menyebut ketidakpatuhan dari City Food dan menghentikan kerjasama, mengikuti trend penarikan diri francais global utama dari Israel baru-baru ini.

Perubahan dalam Penawaran Kosher dan Respons Pengguna

Dalam perubahan penting, Jewish Journal melaporkan bahawa Coffee Bean and Tea Leaf menarik penawaran kosher penuh dari kedai-kedainya mulai 8 Jun, menghentikan sijil kosher menyeluruh kedai-kedai kerana tekanan ekonomi dari pandemik COVID-19.

Walaupun beberapa item masih mempunyai sijil kosher, minuman di bar sekarang menggunakan bahan kosher tanpa sijil formal. Keputusan ini mengecewakan pengguna kosher, yang menyatakan harapan untuk memelihara kedai kosher di kawasan agama.

Terkait: Meneliti Pendirian Kinder Bueno terhadap Israel: Sokongan atau Spekulasi?

The Coffee Bean & Tea Laef Jerusalem
The Coffee Bean & Tea Laef Jerusalem

Walaupun terdapat anggapan meluas yang mengaitkan Coffee Bean and Tea Leaf dengan Israel, tiada bukti kukuh yang menyokong dakwaan ini. Spekulasi mengenai hubungan jenama ini dengan Israel masih belum terbukti.

Selain itu, saluran komunikasi rasmi jenama ini tidak mempunyai sebarang rujukan langsung kepada Israel atau aktivitinya di negara tersebut, menekankan lagi ketiadaan hubungan yang jelas antara Coffee Bean and Tea Leaf dengan Israel.